Kom ihåg mig
Glömt ditt lösenord?
Ny hos Studentor? Bli medlem ett konto!
Language/Språk: Svenska RSS | English RSS

Hem » Bostad Lund

Sortera Inlägg
Under fliken Bostad Lund finns de inlägg som användare lagt in för denna kategori. Inlägg här kan vara från studenter som söker lägenhet i Lund och dess omnejd eller från uthyrare av bostäder som söker lundastudenter att hyra ut till. Önskar du göra ett inlägg som syns här? Klicka då på skriv inlägg nedan och därefter väljer du helt enkelt Bostad Lund som kategori för ditt inlägg.

Skriv inlägg

4
Gilla

Tips för att söka bostad i Lund

Postad av Jonas Duxén 2619 dagar sedan
Kategoriserad: Bostad Lund

Bostadssituationen i Lund blir allt mer desperat för vart år som går. 


När jag började läsa i Lund höstterminen 2009 så var det mycket svårt för nyanlända studenter att få tag på bostäder och det rörde sig om ett överflöd i tusental av studenter utan bostäder.


Själv löste jag situationen temporärt genom att bo på ett vandrarhem som hette tåget. Jag blev boende i en ca två veckor på vandrarhemmet innan jag fick tag på ett andrahandskontrakt genom en person jag träffat på vandrarhemmet. Sedan spelade omständigheterna ut sig på ett ganska kul sätt eftersom det inte dröjde många dagar efter jag flyttat in i andrahandslägenheten förrän jag fick ett samtal från västgöta nation. De erbjöd mig ett förstahandskontrakt för ett korridorsrum på västgötagården (västgöta nations studentbostäder) som jag var snabb att tacka ja till. Det var som att när bostadssituationen väl börjat lösa sig för mig och jag fått ett andrahandskontrakt så rullade det på med ett bättre erbjudande om förstahandskontrakt som löste min bostadssituation permanent.


Ovan historia är inte till någon direkt praktisk nytta för dig som är bostadssökande, men jag delade med mig av den för att kunna ge perspektiv på när jag nu delar med mig av de tips som jag använde mig av som slutligen bidrog till att jag fick ett permanent boende i Lund.


Mitt första tips är att som ny student söka novischboende hos Lunds alla tretton nationer. Många tror att man behöver vara medlem i en viss nation för att kunna söka boende där, men detta stämmer inte helt. Hos de flesta nationer så är det enbart om du får boende på en viss nation som du måste gå med i den för att kunna bo där. De flesta nationer lottar ut vissa av sina lägenheter till nya studenter, såkallade novischer, därför har du en rimlig chans att få bostad hos någon nation ifall du skickar in bostadsansökningar till dem alla. Hos vissa nationer kan du göra en sådan ansökan direkt från dess hemsida, medan det hos andra krävs att du skickar det per vanlig post. Låt inte krångligheten med att skriva ut papper och skicka det per post hindra dig utan ta dig tid och skicka en ansökan till varje nation. Helst ska du skicka in det redan några månader innan terminen startar, men du kan också gå in direkt till nationernas expedition när terminen startat och där få hjälp med en ansökan. Kom ihåg att i ansökan skriva positivt om dig själv och vad du tidigare har gjort, så att nationen tycker att du skulle bli ett bra tillskott hos dem.


Ett andra tips är att anmäla dig så tidigt som möjligt till AFBs bostadskö. AFB har bostäder reserverade till novischer och för att vara delaktig i deras utlottning krävs det att du anmäler dig så fort du fått ditt antagningsbesked från Lunds universitet till AFBs bostadskö. Anmäler du dig som novisch så kommer du vara med i en utlottning som ger dig företräde till novischbostäder hos AFB. Detta har mycket att göra på vilken tur du har och vilket nummer i novischkön som du får tilldelat av utlottningen. Dock är det ändå värt att ställa sig i AFBs kö så fort du fått ditt antagningsbesked, så ökar du möjligheten att bli utlottat ett bätttre könummer.


Ett tredje tips är att använda sig av bostadssajter både för att hitta lägenhet men också för att skriva en presentation av sig själv och att man söker bostad. Sådana sajter är t.ex. Lunds universitets egen Bopoolen.nu, tradera.com och här direkt på Studentor.se där man under kategorin ”Bostad” både kan söka bostad och söka hyresgäst till bostad i Lund.


Mitt fjärde och sista tips är att söka bostad hos de privata fastighetsvärdar som finns i Lund. Många privata fastighetsvärdar använder sig inte av kösystem utan tillämpar först till kvarn, därför kan du få napp till en lägenhet direkt ifall du har tur.


Lycka till i ert bostadssökande!

<<Events Januari 2018>>
TiOn ToFr
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31